ADATA Premier Pro SP920 SDD termékcsalád

Néhány héttel ezelőtt, a Hothardware csapata vetett egy pillantást az új SSD szériára, az M550-re, a Crucialtól. Ez a széria Marvell vezérlőelemeket tartalmaz, 20nm-es MLC NAND flash memóriát kapott, valamint firmware optimalizációja magába foglalja az elmúlt jó pár év SATA SSD előrelépéseit. Végül úgy találták, az M550 széria jó beruházás – versenyképes áron elég jó teljesítményt nyújt.

Nos, ezek után egy másik ismert játékos – ADATA – is bemutatta saját meghajtó családját, mely hasonló technológiával készült. Az új ADATA SP920 Premiere Pro meghajtó család, be fogjuk mutatni, ugyan azt a vezérlőt, valamint NAND chipet használja, mint az M550-es széria, habár ADATA tett pát lépést annak érdekében, hogy meghajtói különbözőek legyenek a többitől.
A srácok megszerezték az egész ADATA SP920 Premiere Pro családot, a 128 GB-ostól az 1TB-osig mindet. Először jöjjön néhány termékinformáció a meghajtókról, majd bele ássuk magunkat a számokba.


Specifikációk és funkciók:

 

Mielőtt még közelebbi pillantást vetnénk a meghajtókra, szeretnénk felhívni a figyelmet a kiegészítőkre.

ADATA egy az azon fogyatkozó számú cégek közül, akik meghajtóikat nem csak egy 2.5” to 3.5” adapterrel adják, vásárlóik emellé kapnak még egy 2.5mm-es spacert, valamint egy licensszel is gazdagabbak lesznek az Acronis True Image HD-hoz (Windows 8 kompatiblis). Bár az adapter és spacerek nem jelentősek ma már, de a licensz ezeknek a kiegészítőknek a társaságában nagyon jelentősen számít a mi esetünkben.

Külsőleg, ezek a meghajtók ugyan úgy néznek ki, mint a többi 2,5” meghajtó a piacon. Viszonylag vékony, 7mm vastagságú (bár az adapter a dobozban hozzá ad még 2.5 mm-ert, szükség esetén), valamint találunk rajta néhány matricát, melyekről megállapíthatjuk a termékcsaládot, modellszámot, valamint még néhány más azonosító számot, de ezeken kívül semmi érdekeset nem találunk rajta.


Felnyitva a meghajtókat, láthatjuk a „tried-and-true” Marvell 88SS9189 GGbs vezérlőt, melyet számos más SSD gyártó is használ. A jelenlegi egy 1TB-os modell, valamint ahogy láthatod a PCB-ben 16 darab NAND található, – pontosabban 16 darab 20nm IMFT MLC NAND (minden SP920 meghajtó 20nm-es NAND-ot tartalmaz) – valamint egy kis DRAM cache is.
Az ADATA Premiere Pro SP920 SSD széria 550MB/s folyamatos olvasásra, valamint 500MB/s folyamatos írásra képes (180MB/s – 128GB meghajtó és 360MB/s – 256GB meghajtó) és random read/write sebessége elérheti a 98K IOPS-t – 90K és 80K. Az összes meghajtó támogatja a SMART és TRIM technológiákat és beépített AES 256-bit titkosítással rendelkeznek. Mindezeken felül, firmware-ük támogatja az aktív szemétgyűjtést, fájl elérési út javítását, valamint az eszköz hőképét is figyelhetjük.

 


Teztelési módszereink:

Minden tesztelés alatt az SSD-k másodlagos meghajtóként lettek telepítve egy különálló meghajtóval, melyre telepítettük az operációs rendszert, valamint a különböző tesztelő programokat. A tesztgép alaplapja frissítve lett a legújabb BIOS-al, valamint az AHCI (vagy RAID) mód be volt kapcsolva. Az SSD-ket tesztelés előtt teljesen letakarítottuk, valamint üresen is hagytuk partíciók létrehozása nélkül néhány teszthez, de vannak olyan tesztek is, melyek megkövetelték a formázott, partícióval rendelkező meghajtókat, mint az ATTO, PCMark 7 és CrystalDiskMark. Windows tűzfal, automatikus frissítések, valamint képernyőkímélők kikapcsolva. Minden egyes teszt után újraindítottuk a gépet, valamint vártunk pár percet, amíg a rendszer teljesen felállt és elérte készenléti állapotát.

Használt hardware: 
Processzor:    Intel Core i7-4770K
Alaplap:    Gigabyte Z87X-UD7 TH
(Z87 Chipset, AHCI Engedélyezve)

Videókártya:    Intel HD 4600

Memória:    8GB G.SKILL DDR3-1600

Hang:    Alaplapra integrált

Háttértárak: Corsair Force GT (OS Drive)
AData XPG SX900 (256GB)
SanDisk Extreme II (480GB)
Samsung SSD 840 EVO (250GB)
ADATA SP920 (128GB - 1TB)
OCZ Verrtex 460 (240GB)
 
Lényeges szoftverek:
OS:    Windows 8.1 Pro x64
Chipset driverek:    Intel 9.4.0.1027, iRST
DirectX:    12.8.0.1016

Videó driverek:    Intel HD 10.18.10.33

Lefuttatott tesztek:
IOMeter 1.1.0 RC
HD Tune v5.50
ATTO v2.47
AS SSD
CrystalDiskMark v3.0.3 x64
PCMark 7
SiSoftware Sandra 2014

A következő képeken 2 fajta hozzáférést mutatunk be:
8K átviteli mennyiség, 80% olvasás (20% írás) és 80% random (20% sorozatos), valamint
4K átviteli mennyiség, tartalmaz 67% olvasást (34% írás) és 100% random hozzáférést.

Az ADATA Premiere Pro SP920-as széria elég jól teljesített az IOMeter által, versenyben a leggyorsabb meghajtókkal. A nagyobb tárolóképességű meghajtók jobb teljesítményt nyújtottak, de ez várható volt.

Mint az előírt sávszélesség, ugyan azt látjuk a tesztekben is. A nagyobb kapacitású meghajtók adják a legjobb számokat, de a kisebbek is versenyképesek maradtak.

 

Következő tesztünkben a SiSoft SANDRA (System ANalyzer, Diagnostic and Reporting Assistant) 2014 nevezetű programot használtuk. A Physical Disk teszt csomagot használtuk, végül az eredményt összehasonlítottuk a többi SSD teljesítményeivel. A tesztek formázatlan meghajtókon futottak, az eredményt lejjebb megtekinthetitek.

Az olvasási sebesség megközelítőleg ugyan olyan az összes meghajtó esetében. Viszont az írási sebesség a legnagyobb kapacitásúnál jelentősen nagy, és ahogy haladunk lefele, egyre lasabb.

 

Az ATTO a másik „gyors és piszkos” típusa a meghajtó teszteknek, amely a meghajtók adatátviteli sebességét teszteli. A nyers olvasási és írási sebességet méri, majd mutatja meg egy diagram formájában. Az ATTO szekvenciális jellegű, az adatátviteli sebességen kívül méri még a válaszidőt, valamint a hozzáférés késleltetését is, valamint további hasznos infokat is megállapíthatunk vele.

Az ADATA Premiere Pro SP920 meghajtó család az ATTO tesztjeiben is versenyképes maradt. Persze, az alacsonyabb tárhelyű meghajtók nem írnak olyan gyorsan, mint a nagyobbak, de megérthető, mivel a kisebb meghajtók nem tudják teljesen kihasználni a vezérlőt.

 

Az EFD szoftverét, a HD Tune-t a gyártó így mutatja be a honlapján: „A HD Tune egy merevlemez-ellenőrző program, sok funkcióval. Használhatja a meghajtó teljesítményének ellenőrzésére, hibák kereséséhez, a meghajtó élettartamának megvizsgálásához (S.M.A.R.T), valamint egy gombnyomással letörölheti minden adatát róla.” A legutolsó verzióban a benchmark-hoz hozzá lett adva egy hőmérséklet statisztika és fejlesztették az SSD tesztelés lehetőségeit.

The ADATA Premiere Pro SP920 series of drives was competitive in the HD Tune benchmarks as well. Transfer speeds were right there with the Intel and OCZ drives and access times were nice and low across the board.
A széria ezekben a tesztekben is megállta a helyét. Az átviteli sebességek, valamint elérési idők jók voltak, az Intel és OCZ meghajtók közé sorolható.

 

A CrystalDiskMark egy szintetikus teszt program, mely egyszerre teszteli a sorozatos és random – kis és közesepes átviteleket, tömörítetlen állományokkal. Egy gyors pillantást nyerhetünk vele a legjobb és a legrosszabb esetekre, tekintettel az SSD teljesítményére – legjobb esetben nagyobb, sorozatos, legrosszabb esetben kicsi, random műveletekkel.

A mi tesztünk során a CrystalDiskMark adati alapján, az ADATA SP920 széria megfelelő teljesítményt nyújt. A sorozatos műveletek, valamint 4K transferek QD32-ben kifejezetten erősek.


Következőleg egy összehasonlító tesztet futtattunk, az AS-SSD-t. Direkt SSD specifikus teszt, az Alex Intelligent Software jóvoltából. Ez egy érdekes teszt, mivel tömörített és tömörítetlen állományokat használ felváltva, és az olvasás és írási sebességet is kiadja egyszerre. Mi csak egy kis részét készítettük el grafikonon (1% tömörített, 50% tömörített, 100% tömörített), de ez már megmutatja a teljes teszt eredményét is, megközelítőleg.

Az áthelyezett fájlok tömörítettsége nincs kihatással az ADATA SP920 széria teljesítményére.

 

Mi leginkább a PCMark 7 Secondary Storage tesztjét kedveljük. Különböző szkriptelt terhelések közepette megállapítja a rendszer válaszidejét, hagyományos kliens / asztal tesztekkel. A szimpla applikációk elindulásainak idejét, adatok másolását, valamint videó készítéseket (Windows Movie Maker) mér, melyekkel teljes mértékben érezhetjük végfelhasználóként az SSD által nyújtott teljesítményt.

Az adatokat szemügyre véve, végül eljutottunk odáig, hogy az ADATA Premiere Pro meghajtó széria az Intel és OCZ meghajtók után vonszolja magát, nagyon kicsit lemaradva.

A különböző teszteken látszik, hogy az ADATA meghajtói jól teljesítettek az alkalmazások indításában, valamint a videó szerkesztésekben, de néhány másik teszten jelentősen lemaradtak.

 

Teljesítmény összefoglaló

Következtetésképpen, az M550-es családnál a következő hangzott el: „Nem tudunk mit mondani az alacsonyabb kapacitású meghajtókról, de a Crucial M550 1TB és 512GB 2.5”-os meghajtók, amiket teszteltünk, nagyon erős teljesítményt nyújtanak, felülmúlják társaikat. A meghajtók partikulárisan 4K átvitelre lettek készítve. Sorozatos írásuk és olvasásuk a legjobb, amiket eddig láthattunk tesztekben, elérési idejük nagyon alacsony.” Ez mind igaz maradt, miután megvizsgáltuk az ADATA SP920 Premiere Pro családot, bár most már tisztább képünk van az alacsonyabb kapacitású meghajtókról is. Ahogy láthattuk a tesztekben, a 128GB és 256GB-os meghajtók egyenlő teljesítményt nyújtottak olvasásban, de írásban lemaradtak.

Az ADATA SP920 termékcsalád egyes darabjainak ára:

  • 128GB: $89.99 ~19.962 HUF ($.70 / GB)
  • 256GB: $159.99 ~35.490 HUF ($.62 / GB)
  • 512GB: $334.99 ~74.310 HUF ($.65 / GB)
  • 1TB: $529.99 ~117.566 HUF ($.50 / GB)

Bár azt várjuk, hogy az „utcai árak” haladnak lefelé, attól függetlenül ezeknek a meghajtóknak az ára versenyképes. A kisebb kapacitású meghajtóknak már nem olyan jó az ára, ha azt vesszük figyelembe, hogy GB.-onként mennyit fizetünk érte, de az 1TB-os modellnél a körülbelül 50 dollár / GB elfogadható, haa kiegészítőket is figyelembevesszük.
Úgy gondoljuk, az ADATA Premiere Pro SP920-as széria elég jó kiadás a jelenlegi SSD piacon, nagyon jó áron adják, meglehetősen erős teljesítménnyel, használható kiegészítőkkel.